Nie jesteś zalogowany na forum.
Historia i tradycja dawniej i dziś .. czyli tłusty wtorek lub czwartek ...
Historia tłustego wtorku ( zachód Europy )
lub czwartku ( wschód Europy )
czyli dawania innym pączka i faworka lub innych ciastek sięga czasów rzymskich....
W starożytnym Rzymie to przełom zimy i wiosny był czasem zabawy i radości kiedy to wszyscy cieszyli się że przetrwali zimę
wtedy to władze i panowie niewolników raz w roku rozdawali darmowe pączki biednym i niewolnikom
a to samo robili miedzy sobą ludzie wolni a szczególnie serdeczni przyjaciele
głębokim nietaktem było nie dać lub nie przyjąć pączka lub faworka albo innego ciastka i nawet kościół uznał tą tradycje
bo nawet święci i pustelnicy raz w roku lubili ciasteczka
ucząc że nawet Jezus i jego uczniowie nie zawsze pościli ew Mt 9,14-15 ...
.... Prof A Krawczuk Historia i tradycja dawniej i dziś wyd Iskry ...
PS :
"Kto pości w czasie świąt obraża Boga tak samo jak ten co łamie post" -
Kuchnia Izraelska. Jedna z najbardziej pożywnych na świecie
Kuchnię izraelską cechuje nie tylko duża różnorodność - swoje wpływy czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej. Fakt, że jej znaczną część stanowią strączki, świeże owoce i warzywa, powoduje, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.
Czytaj więcej na https://menway.interia.pl/kuchnia/news- … ign=chrome
Offline
[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 566.74 kB (Maksimum: 624.42 kB) ]