Nie jesteś zalogowany na forum.

Ilu Polaków chodzi do kościoła?
To najbardziej świecki region Polski .
Najniższe wskaźniki uczestnictwa w niedzielnej mszy świętej odnotowano w północno-zachodniej części Polski. To właśnie tam praktyki religijne osiągają dziś rekordowo niskie poziomy.
W diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej na mszę chodzi zaledwie 17,53 proc. wiernych, a w szczecińsko-kamieńskiej 17,59 proc. To najsłabsze wyniki w skali całego kraju i jednocześnie symbol postępującej sekularyzacji regionu, który od lat uznawany jest za najmniej religijny w Polsce. Dla porównania średnia frekwencja w skali całej Polski wynosi 29,6 proc.
Jeszcze wyraźniej widać to w danych dotyczących przyjmowania komunii świętej. W diecezji szczecińsko-kamieńskiej communicantes (czyli procent osób przyjmujących komunię podczas niedzielnej mszy w stosunku do liczby zobowiązanych wiernych) wynosi 8,85 proc., a w koszalińsko-kołobrzeskiej 8,98 proc. Niższy wynik zanotowano jedynie w diecezji sosnowieckiej – 8,65 proc.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po … 0e2c&ei=36
ps :
Czyżby "Upadek Duchowego Babilonu" Obj. 18:1-5 - kolejny znak powrotu Jezusa ew Łuk 18 . 1-8 (BW) https://adwent.pl/

Brak przynależności do jakiejś religii nie jest równoznaczny z brakiem wiary w Stwórcę.

Można wierzyć w Boga i nie być w kościele ale chrześcijanin bez własnego zboru to dziwna postać bo tak Jezus jak i ap Paweł uczą że mamy być w zborach choćby na wspólnych nabożeństwach ....

Można wierzyć w Boga i nie być w kościele ale chrześcijanin bez własnego zboru to dziwna postać bo tak Jezus jak i ap Paweł uczą że mamy być w zborach choćby na wspólnych nabożeństwach ....
Nie zawsze jest możliwość by być w otoczeniu osób o tych samych poglądach.

Zawsze można wybrać zbór o zbliżonych poglądach i działać dla ewangelii oraz ludzi chyba że się nie chce bo tak jest nam wygodniej i dalej udawać niby wierzącego ale to już prywatna sprawa choć taka postawa nie jest biblijna ....

Zawsze można wybrać zbór o zbliżonych poglądach i działać dla ewangelii oraz ludzi chyba że się nie chce bo tak jest nam wygodniej i dalej udawać niby wierzącego ale to już prywatna sprawa choć taka postawa nie jest biblijna ....
Nie biblijna? Gdzie o tym napisano w Biblii? A może tak uważa Twój religijny guru?
Rozmowa Jezusa z bogatym młodzieńcem (Mat. 19:16-22, Marka 10:17-22, Łuk. 18:18-23) dotyczy warunków osiągnięcia życia wiecznego. Choć młodzieniec przestrzegał przykazań, Jezus wezwał go do sprzedaży majątku i pójścia za Nim. Nie kazał mu się zapisać do jakiegoś zboru...

Mat. 19:16-22
16 A oto zbliżył się do Niego pewien człowiek i zapytał: «Nauczycielu, co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne?» 17 Odpowiedział mu: «Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania». 18 Zapytał Go: «Które?» Jezus odpowiedział: «Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, 19 czcij ojca i matkę oraz miłuj swego bliźniego, jak siebie samego!» 20 Odrzekł Mu młodzieniec: «Przestrzegałem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje?» 21 Jezus mu odpowiedział: «Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!» 22 Gdy młodzieniec usłyszał te słowa, odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości.
Marka 10:17-22
17 Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» 18 Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. 19 Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę»6. 20 On Mu rzekł: «Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości». 21 Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: «Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!» 22 Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości.
Łukasza 18:18-23
18 Zapytał Go pewien zwierzchnik: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» 19 Jezus mu odpowiedział: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. 20 Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, czcij swego ojca i matkę!» 21 On odrzekł: «Od młodości przestrzegałem tego wszystkiego». 22 Jezus słysząc to, rzekł mu: «Jednego ci jeszcze brak: sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie; potem przyjdź i chodź ze Mną». 23 Gdy to usłyszał, mocno się zasmucił, gdyż był bardzo bogaty.

W Obj św Jana Jezus mówi do zborów a nie do ludzi bez zboru a wiec zbór jest nam potrzebny do duchowego życia ale jeśli chcesz zostań przy swoich dziwnych teoriach szkodami mi czasu ta takie dyskusje ...

W Obj św Jana Jezus mówi do zborów a nie do ludzi bez zboru a wiec zbór jest nam potrzebny do duchowego życia ale jeśli chcesz zostań przy swoich dziwnych teoriach szkodami mi czasu ta takie dyskusje ...
Trudno żeby mówił do ludzi poza zborem, zgromadzeniem skoro ich nie znał, byli dla niego anonimowi.
Zbory miały pewnie jakiś adres, albo osobę w zgromadzeniu do której można było napisać pismo celem rozpowszechnienia. Nie znaczy to że ludzie poza zgromadzeniem byli gorsi itp.

Tak czy inaczej każdy chrześcijanin powinien mieć swój zbór tak uczy NT ....

Czy ja nie cytuję Biblii? Nie podałem Ci wersetów? Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
W Objawieniu Pan Jezus mówi do zborów, zgromadzeń bo w taki sposób wtedy najszybciej rozchodziły się ważne informacje.
Ty nie ja tylko Ty głosząc teorie sprzeczne z naukami Pana Jezus (np. niebiblijna nauka o trójcy) głosisz tzw. własną, inną ewangelię przed którą Biblia nas ostrzega.
Galatów 1:6-9 Dziwię się, że tak szybko dajecie się odwieść od Tego, który was powołał w łasce Chrystusa, do innej ewangelii, która nie jest inną, tylko są tacy, co was mącą i chcą przekręcić ewangelię Chrystusa. Ale choćbyśmy my sami albo anioł z nieba głosił wam ewangelię inną od tej, którą wam głosiliśmy, niech będzie przeklęty. Jak to już przedtem powiedzieliśmy, i teraz znowu mówię: Jeśli wam ktoś głosi ewangelię inną od tej, którą przyjęliście, niech będzie przeklęty

Wierzyć tak jak Jezus https://tezeusz.pl/wierzyc-tak-jak-jezu … %C5%84stwa.