Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Kim jest archanioł Michał? Tekst ze strony Świadków Jehowy.
Biblijna odpowiedź
"Michał, nazywany w niektórych religiach świętym Michałem, to najwyraźniej imię używane w odniesieniu do Jezusa przed jego przyjściem na ziemię oraz po powrocie do nieba *. Michał toczył spór z Szatanem po śmierci Mojżesza i pomógł pewnemu aniołowi dostarczyć wiadomość prorokowi Danielowi (Daniela 10:13, 21; Judy 9). Michał popiera władzę Jehowy i walczy z Jego wrogami, żyje więc zgodnie ze znaczeniem swojego imienia — „któż jest jak Bóg?” (Daniela 12:1; Objawienie 12:7).
Zastanówmy się, co przemawia za tym, że archaniołem Michałem jest Jezus.
• Michał jest archaniołem (Judy 9). Tytuł „archanioł”, który znaczy „dowódca aniołów” pojawia się zaledwie w dwóch wersetach biblijnych. Najwyraźniej nosi go tylko jeden anioł, bo w obu wypadkach słowa tego użyto w liczbie pojedynczej. W jednym z tych fragmentów czytamy, że Pan Jezus „zstąpi z nieba z nakazującym wołaniem, z głosem archanielskim” (1 Tesaloniczan 4:16). Jezus przemawia „głosem archanielskim” ponieważ jest archaniołem — Michałem.
• Michał dowodzi armią aniołów. „Michał i jego aniołowie toczyli bitwę ze smokiem”, czyli z Szatanem (Objawienie 12:7). Michał zajmuje bardzo wysoką pozycję w dziedzinie duchowej, ponieważ nazwano go „jednym z najprzedniejszych książąt” oraz „wielkim księciem” (Daniela 10:13, 21; 12:1). Jak to ujął znawca Nowego Testamentu David Aune, tytuły te wskazują, że Michał jest „głównodowodzącym anielskich wojsk”.
W Biblii znajdujemy tylko jedno inne imię osoby, która ma władzę nad armią aniołów. Opisano w niej „objawienie się z nieba Pana Jezusa wraz z jego potężnymi aniołami w ogniu płomienistym, gdy będzie wywierał pomstę” (2 Tesaloniczan 1:7, 8; Mateusza 16:27). Jezus „poszedł do nieba, a podporządkowano mu aniołów i władze, i moce” (1 Piotra 3:21, 22). Nie wydaje się, żeby Bóg postanowił, że Michał i Jezus będą dwoma rywalizującymi ze sobą dowódcami wojska aniołów. Nasuwa się raczej wniosek, że imiona Jezus i Michał odnoszą się do tej samej osoby.
• ‛Michał powstanie’ w „czasie takiej udręki”, jakiej nie było nigdy wcześniej (Daniela 12:1). W Księdze Daniela czasownik ‛powstać’ często odnosi się do króla, który powstaje, żeby podjąć jakieś szczególne działania (Daniela 11:2-4, 21). Jezus Chrystus, którego nazwano „Słowem Boga”, podejmie takie wyjątkowe działania, kiedy jako „Król królów” pokona wszystkich wrogów Boga, występując w obronie Jego ludu (Objawienie 19:11-16). Zrobi to w czasie „wielkiego ucisku, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i już nigdy więcej nie będzie” (Mateusza 24:21, 42).
Daniela 10:13
13 Ale książęa królestwa perskiego przeciwstawiał mi się przez 21 dni. Przyszedł mi jednak z pomocą Michał*b, jeden z najznakomitszych książąt*. I przez pewien czas pozostawałem tam przy królach Persji.
Daniela 10:21
21 Opowiem ci jednak rzeczy zapisane w pismach prawdy. Nie ma nikogo, kto by mnie w tych sprawach wspierał, oprócz Michała, waszego księcia
Judy 1:9
9 Tymczasem kiedy archanioła Michał spierał się z Diabłem o ciało Mojżesza, nie śmiał go osądzić ani wyrazić się o nim obraźliwie, ale powiedział: „Niech cię zgani Jehowa
Daniela 12:1
12 „W tym czasie powstanie* Michał*a, wielki książęb, który stoi dla dobra twojego ludu*. I nadejdzie czas takiej udręki, jakiej nie było od chwili, gdy powstał naród. Wtedy twój lud ujdzie całoc — każdy, kto jest zapisany w księdzed.
Objawienie 12:7
7 I w niebie wybuchła wojna: Michał*a ze swoimi aniołami toczył bitwę ze smokiem. Smok i jego aniołowie walczyli,
1 Tesaloniczan 4:16
16 Bo sam Pan zstąpi z nieba z trąbą Bożą, wyda głośny nakaz, zawoła archanielskim głosem, i ci, co umarli, będąc w jedności z Chrystusem, powstaną pierwsi
2 Tesaloniczan 1:7, 8
7 a wam, znoszącym udrękę*, razem z nami zapewnić ulgę. Nastąpi to w czasie objawienia z nieba Pana Jezusaa wraz z jego potężnymi aniołamib — 8 w płomieniach ognia. Dokona on wtedy zemsty na tych, którzy nie znają Boga, i na tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie o naszym Panu, Jezusie
Mateusza 16:27
27 Bo Syn Człowieczy przyjdzie w chwale swego Ojca ze swoimi aniołami, a wtedy odpłaci każdemu według jego postępowania
1 Piotra 3:21, 22
21 Odpowiednikiem tego wydarzenia jest chrzest, który teraz również was wybawia przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Chrzest nie jest usunięciem brudu z ciała, ale prośbą do Boga o czyste* sumienie. 22 Jezus poszedł do nieba i jest po prawej stronie Boga, który podporządkował mu aniołów, władze i moce..."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moja analiza:
Wymienione wersety w innym przekładzie: Biblia Warszawska
JUDY 1:9
Tymczasem archanioł Michał, gdy z diabłem wiódł spór i układał się o ciało Mojżesza, nie ośmielił się wypowiedzieć bluźnierczego sądu, lecz rzekł: Niech cię Pan potępi.
DANIELA 12:1
W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota.
OBJAWIENIE 12:7
I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego,
1 Tesaloniczan 4:16
Biblia Warszawska
Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie,
Biblia Tysiąclecia
Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.
Biblia Warszawsko-Praska
Na głos archanioła i na dźwięk trąby Bożej Pan sam zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie zmartwychwstaną pierwsi.
Biblia Gdańska
Gdyż sam Pan z okrzykiem, a głosem archanielskim i z trąbą Bożą zstąpi z nieba, a pomarli w Chrystusie powstaną najpierwej.
Biblia Brzeska
Gdyż sam Pan z krzykiem i z głosem Anielskim i z trąbą Bożą zstąpi z nieba, a którzy byli umarli w Krystusie, powstaną pierwej.
Biblia Poznańska
że na dany znak, na głos archanioła i dźwięk trąby Bożej, sam Pan zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.
JEZUS WYŻSZY OD ANIOŁÓW
Hebrajczyków 1:4-6 BW
(4) i stał się o tyle możniejszym od aniołów, o ile znamienitsze od nich odziedziczył imię. (5) Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Tyś jest Synem moim, Jam cię dziś zrodził? I znowu: Ja mu będę ojcem, a on będzie mi synem? (6) I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat, mówi: Niechże mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży.
W tekście napisano że jest tylko jedno imię archanioła więc jest to analogia do Jezusa Chrystusa.
Autor nie czyta uważnie wersetu na który się powołuje.
Daniela 10:13
13 Ale książę królestwa perskiego przeciwstawiał mi się przez 21 dni. Przyszedł mi jednak z pomocą Michał*b, jeden z najznakomitszych książąt*. I przez pewien czas pozostawałem tam przy królach Persji.
Tam napisano jeden z najznakomitszych książąt. To znaczy że archaniołów jest więcej. Fakt ze w biblii wspomniano tylko o Michale absolutnie niczego nie dowodzi.
Gdyby Jezus Chrystus był archaniołem, wówczas nie byłby w pełni człowiekiem, więc nie mógłby złożyć równoważnego okupu za życie innego człowieka – Adama.
Biblia podaje wyraźnie początek życia Jezusa. Podaje kiedy stał się Synem Boga. Było to po narodzinach.
ŁUKASZA 1:35 BW
I odpowiadając anioł, rzekł jej: Duch Święty zstąpi na ciebie i moc Najwyższego zacieni cię. Dlatego też to, co się narodzi, będzie święte i będzie nazwane Synem Bożym.
Potwierdza to Piotr który w swym liście pisze ze Jezus Chrystus przed narodzinami był tylko w Planie Stwórcy.
1 PIOTRA 1:20 BW
Wprawdzie był on przewidziany przed założeniem świata, ale został ujawniony Przy końcu czasów ze względu na was.
Również rodowody Jezusa Chrystusa nie wspominają o tym że Jezus przed narodzinami żył jako archanioł.
O tym że Jezus Chrystus jest człowiekiem nawet w niebie pisze w Dzieje Apostolskie 17:31 BW
Wyznaczył On też dzień, w którym dokona sprawiedliwego sądu nad światem przez Człowieka, w tym właśnie celu posłanego, po uwierzytelnieniu Jego posłannictwa wobec wszystkich przez wskrzeszenie Go z martwych.
Obj. 10:7 NBG) Ale w dniach głosu siódmego anioła, gdy ma trąbić, zostanie urzeczywistniona tajemnica Boga, ponieważ ją ogłosił swoim sługom prorokom.
Werset jasno wskazuje że trąbić będzie nie Pan Jezus tylko anioł.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 585.69 kB (Maksimum: 659.27 kB) ]