Autentyczne i Niezależne Forum Biblijne

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-03-14 14:38:57

Zibi
Administrator
Liczba postów: 424
Windows 7Firefox 65.0

Kim jest archanioł Michał?

Kim jest archanioł Michał? Tekst ze strony Świadków Jehowy.

Biblijna odpowiedź

"Michał, nazywany w niektórych religiach świętym Michałem, to najwyraźniej imię używane w odniesieniu do Jezusa przed jego przyjściem na ziemię oraz po powrocie do nieba *. Michał toczył spór z Szatanem po śmierci Mojżesza i pomógł pewnemu aniołowi dostarczyć wiadomość prorokowi Danielowi (Daniela 10:13, 21; Judy 9). Michał popiera władzę Jehowy i walczy z Jego wrogami, żyje więc zgodnie ze znaczeniem swojego imienia — „któż jest jak Bóg?” (Daniela 12:1; Objawienie 12:7).
Zastanówmy się, co przemawia za tym, że archaniołem Michałem jest Jezus.
•    Michał jest archaniołem (Judy 9). Tytuł „archanioł”, który znaczy „dowódca aniołów” pojawia się zaledwie w dwóch wersetach biblijnych. Najwyraźniej nosi go tylko jeden anioł, bo w obu wypadkach słowa tego użyto w liczbie pojedynczej. W jednym z tych fragmentów czytamy, że Pan Jezus „zstąpi z nieba z nakazującym wołaniem, z głosem archanielskim” (1 Tesaloniczan 4:16). Jezus przemawia „głosem archanielskim” ponieważ jest archaniołem — Michałem.
•    Michał dowodzi armią aniołów. „Michał i jego aniołowie toczyli bitwę ze smokiem”, czyli z Szatanem (Objawienie 12:7). Michał zajmuje bardzo wysoką pozycję w dziedzinie duchowej, ponieważ nazwano go „jednym z najprzedniejszych książąt” oraz „wielkim księciem” (Daniela 10:13, 21; 12:1). Jak to ujął znawca Nowego Testamentu David Aune, tytuły te wskazują, że Michał jest „głównodowodzącym anielskich wojsk”.

W Biblii znajdujemy tylko jedno inne imię osoby, która ma władzę nad armią aniołów. Opisano w niej „objawienie się z nieba Pana Jezusa wraz z jego potężnymi aniołami w ogniu płomienistym, gdy będzie wywierał pomstę” (2 Tesaloniczan 1:7, 8; Mateusza 16:27). Jezus „poszedł do nieba, a podporządkowano mu aniołów i władze, i moce” (1 Piotra 3:21, 22). Nie wydaje się, żeby Bóg postanowił, że Michał i Jezus będą dwoma rywalizującymi ze sobą dowódcami wojska aniołów. Nasuwa się raczej wniosek, że imiona Jezus i Michał odnoszą się do tej samej osoby.
•    ‛Michał powstanie’ w „czasie takiej udręki”, jakiej nie było nigdy wcześniej (Daniela 12:1). W Księdze Daniela czasownik ‛powstać’ często odnosi się do króla, który powstaje, żeby podjąć jakieś szczególne działania (Daniela 11:2-4, 21). Jezus Chrystus, którego nazwano „Słowem Boga”, podejmie takie wyjątkowe działania, kiedy jako „Król królów” pokona wszystkich wrogów Boga, występując w obronie Jego ludu (Objawienie 19:11-16). Zrobi to w czasie „wielkiego ucisku, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i już nigdy więcej nie będzie” (Mateusza 24:21, 42).
Daniela 10:13
13  Ale książęa królestwa perskiego przeciwstawiał mi się przez 21 dni. Przyszedł mi jednak z pomocą Michał*b, jeden z najznakomitszych książąt*. I przez pewien czas pozostawałem tam przy królach Persji.
Daniela 10:21
21  Opowiem ci jednak rzeczy zapisane w pismach prawdy. Nie ma nikogo, kto by mnie w tych sprawach wspierał, oprócz Michała, waszego księcia
Judy 1:9
9  Tymczasem kiedy archanioła Michał spierał się z Diabłem o ciało Mojżesza, nie śmiał go osądzić ani wyrazić się o nim obraźliwie, ale powiedział: „Niech cię zgani Jehowa
Daniela 12:1
12  „W tym czasie powstanie* Michał*a, wielki książęb, który stoi dla dobra twojego ludu*. I nadejdzie czas takiej udręki, jakiej nie było od chwili, gdy powstał naród. Wtedy twój lud ujdzie całoc — każdy, kto jest zapisany w księdzed.
Objawienie 12:7
7  I w niebie wybuchła wojna: Michał*a ze swoimi aniołami toczył bitwę ze smokiem. Smok i jego aniołowie walczyli,
1 Tesaloniczan 4:16
16  Bo sam Pan zstąpi z nieba z trąbą Bożą, wyda głośny nakaz, zawoła archanielskim głosem, i ci, co umarli, będąc w jedności z Chrystusem, powstaną pierwsi
2 Tesaloniczan 1:7, 8
7  a wam, znoszącym udrękę*, razem z nami zapewnić ulgę. Nastąpi to w czasie objawienia z nieba Pana Jezusaa wraz z jego potężnymi aniołamib — 8  w płomieniach ognia. Dokona on wtedy zemsty na tych, którzy nie znają Boga, i na tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie o naszym Panu, Jezusie
Mateusza 16:27
27  Bo Syn Człowieczy przyjdzie w chwale swego Ojca ze swoimi aniołami, a wtedy odpłaci każdemu według jego postępowania
1 Piotra 3:21, 22
21  Odpowiednikiem tego wydarzenia jest chrzest, który teraz również was wybawia przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Chrzest nie jest usunięciem brudu z ciała, ale prośbą do Boga o czyste* sumienie. 22  Jezus poszedł do nieba i jest po prawej stronie Boga, który podporządkował mu aniołów, władze i moce..."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moja analiza:
Wymienione wersety w innym przekładzie: Biblia Warszawska

JUDY 1:9
Tymczasem archanioł Michał, gdy z diabłem wiódł spór i układał się o ciało Mojżesza, nie ośmielił się wypowiedzieć bluźnierczego sądu, lecz rzekł: Niech cię Pan potępi.

DANIELA 12:1 
W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota.
OBJAWIENIE 12:7
I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego,

1 Tesaloniczan 4:16
Biblia Warszawska

Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie,

Biblia Tysiąclecia

Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.

Biblia Warszawsko-Praska

Na głos archanioła i na dźwięk trąby Bożej Pan sam zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie zmartwychwstaną pierwsi.

Biblia Gdańska

Gdyż sam Pan z okrzykiem, a głosem archanielskim i z trąbą Bożą zstąpi z nieba, a pomarli w Chrystusie powstaną najpierwej.

Biblia Brzeska

Gdyż sam Pan z krzykiem i z głosem Anielskim i z trąbą Bożą zstąpi z nieba, a którzy byli umarli w Krystusie, powstaną pierwej.

Biblia Poznańska

że na dany znak, na głos archanioła i dźwięk trąby Bożej, sam Pan zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.

JEZUS   WYŻSZY   OD   ANIOŁÓW

Hebrajczyków 1:4-6 BW

(4) i stał się o tyle możniejszym od aniołów, o ile znamienitsze od nich odziedziczył imię. (5) Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Tyś jest Synem moim, Jam cię dziś zrodził? I znowu: Ja mu będę ojcem, a on będzie mi synem? (6) I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat, mówi: Niechże mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży.

W tekście napisano że jest tylko jedno imię archanioła więc jest to analogia do Jezusa Chrystusa.
Autor nie czyta uważnie wersetu na który się powołuje.
Daniela 10:13
13  Ale książę królestwa perskiego przeciwstawiał mi się przez 21 dni. Przyszedł mi jednak z pomocą Michał*b, jeden z najznakomitszych książąt*. I przez pewien czas pozostawałem tam przy królach Persji.

Tam napisano jeden z najznakomitszych książąt. To znaczy że archaniołów jest więcej. Fakt ze w biblii wspomniano tylko o Michale absolutnie niczego nie dowodzi.

Gdyby Jezus Chrystus był archaniołem, wówczas nie byłby w pełni człowiekiem, więc nie mógłby złożyć równoważnego okupu za życie innego człowieka – Adama.

Biblia podaje wyraźnie początek życia Jezusa. Podaje kiedy stał się Synem Boga. Było to po narodzinach.

ŁUKASZA 1:35 BW

I odpowiadając anioł, rzekł jej: Duch Święty zstąpi na ciebie i moc Najwyższego zacieni cię. Dlatego też to, co się narodzi, będzie święte i będzie nazwane Synem Bożym.

Potwierdza to Piotr który w swym liście pisze ze Jezus Chrystus przed narodzinami był tylko w Planie Stwórcy.

1 PIOTRA 1:20 BW

Wprawdzie był on przewidziany przed założeniem świata, ale został ujawniony Przy końcu czasów ze względu na was.

Również rodowody Jezusa Chrystusa nie wspominają o tym że Jezus przed narodzinami żył jako archanioł.

O tym że Jezus Chrystus jest człowiekiem nawet w niebie pisze w Dzieje Apostolskie 17:31 BW

Wyznaczył On też dzień, w którym dokona sprawiedliwego sądu nad światem przez Człowieka, w tym właśnie celu posłanego, po uwierzytelnieniu Jego posłannictwa wobec wszystkich przez wskrzeszenie Go z martwych.

Obj. 10:7 NBG) Ale w dniach głosu siódmego anioła, gdy ma trąbić, zostanie urzeczywistniona tajemnica Boga, ponieważ ją ogłosił swoim sługom prorokom.

Werset jasno wskazuje że trąbić będzie nie Pan Jezus tylko anioł.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
sldd2011 - mosina - pokemongo-polska - batchworld - fantasyrpg

[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 585.69 kB (Maksimum: 659.27 kB) ]