Autentyczne i Niezależne Forum Biblijne

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2019-09-04 05:04:23

Zibi
Administrator
Liczba postów: 424
WindowsChrome 76.0.3809.132

Kim, czym był wąż który skusił Ewę w raju?

Kim, czym był wąż który skusił Ewę w raju?

Rodzaju 3:1-15 Biblia Warszawska

(1) A wąż był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł do kobiety: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie ze wszystkich drzew ogrodu wolno wam jeść? (2) A kobieta odpowiedziała wężowi: Możemy jeść owoce z drzew ogrodu, (3) tylko o owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, rzekł Bóg: Nie wolno wam z niego jeść ani się go dotykać, abyście nie umarli. (4) Na to rzekł wąż do kobiety: Na pewno nie umrzecie, (5) lecz Bóg wie, że gdy tylko zjecie z niego, otworzą się wam oczy i będziecie jak Bóg, znający dobro i zło. (6) A gdy kobieta zobaczyła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia i że były miłe dla oczu, i godne pożądania dla zdobycia mądrości, zerwała z niego owoc i jadła. Dała też mężowi swemu, który był z nią, i on też jadł. (7) Wtedy otworzyły się oczy im obojgu i poznali, że są nadzy. Spletli więc liście figowe i zrobili sobie przepaski. (8) A gdy usłyszeli szelest Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie w powiewie dziennym, skrył się Adam z żoną swoją przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu. (9) Lecz Pan Bóg zawołał na Adama i rzekł do niego: Gdzie jesteś? (10) A on odpowiedział: Usłyszałem szelest twój w ogrodzie i zląkłem się, gdyż jestem nagi, dlatego skryłem się. (11) Wtedy rzekł Bóg: Kto ci powiedział, że jesteś nagi? Czy jadłeś z drzewa, z którego zakazałem ci jeść? (12) Na to rzekł Adam: Kobieta, którą mi dałeś, aby była ze mną, dała mi z tego drzewa i jadłem. (13) Wtedy rzekł Pan Bóg do kobiety: Dlaczego to uczyniłaś? I odpowiedziała kobieta: Wąż mnie zwiódł i jadłam. (14) Wtedy rzekł Pan Bóg do węża: Ponieważ to uczyniłeś, będziesz przeklęty wśród wszelkiego bydła i wszelkiego dzikiego zwierza. Na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni życia swego! (15) I ustanowię nieprzyjaźń między tobą a kobietą, między twoim potomstwem a jej potomstwem; ono zdepcze ci głowę, a ty ukąsisz je w piętę.

Objawienie 12;9 Biblia Warszawska

I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat; zrzucony został na ziemię, zrzuceni też zostali z nim jego aniołowie.

Diabeł i szatan

Słowo "szatan" jest nieprzetłumaczonym słowem hebrajskim, które znaczy "przeciwnik", a diabeł to tłumaczenie greckiego słowa "diabolos", które znaczy kłamca, wróg lub fałszywy oskarżyciel. Gdybyśmy mieli wierzyć, że szatan i diabeł są istotami poza nami i są odpowiedzialne za grzech, wówczas tyle razy ile występuje to słowo w Biblii musielibyśmy odnieść je do tej złej osoby. Użycie tych słów w Biblii pokazuje, że są one użyte jako zwykłe przymiotniki, które opisują zwykłych ludzi. Uniemożliwia to wobec tego przyjmowanie, że słowo diabeł i szatan tak jak użyto ich w Biblii, odnoszą się do jakiejś wielkiej niegodziwej osoby czy istoty poza nami.

Co znaczy słowo szatan, diabeł? Diabeł i szatan

Słowo "szatan" jest nieprzetłumaczonym słowem hebrajskim, które znaczy "przeciwnik", a diabeł to tłumaczenie greckiego słowa "diabolos", które znaczy kłamca, wróg lub fałszywy oskarżyciel. Gdybyśmy mieli wierzyć, że szatan i diabeł są istotami poza nami i są odpowiedzialne za grzech, wówczas tyle razy ile występuje to słowo w Biblii musielibyśmy odnieść je do tej złej osoby. Użycie tych słów w Biblii pokazuje, że są one użyte jako zwykłe przymiotniki, które opisują zwykłych ludzi. Uniemożliwia to wobec tego przyjmowanie, że słowo diabeł i szatan tak jak użyto ich w Biblii, odnoszą się do jakiejś wielkiej niegodziwej osoby czy istoty poza nami.
Za: https://sciaga.pl/tekst/10282-11-diabel_i_szatan

bwtfksv3.jpg

m7ucbetp.jpg

Co wynika z tych wersetów? Ewa mówi do Boga "wąż mnie zwiódł", nie mówi że ktoś udawał węża tylko mówi wąż. Kogo kaze Bóg? Węża. Zatem jest jasne że to wąż jest pierwsza istota przez która ludzie zgrzeszyli. Ktos zada pytanie, jak Ewa mogła rozmawiać ze zwierzęciem? Pamiętajmy że Ewa była wtedy doskonała i być moze doskonały człowiek nie ma problemów z porozumiewaniem się ze zwierzętami. Fajna sprawa.

Teraz kwestia kary. Bóg ukarał winnego, czyli węża"Na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni życia swego".

Skoro za karę miał się czołgać, pełzać i łykać (jeść) kurz, to znaczy że wcześniej tego nie robił. Nie robił bo pewnie miał odnóża.
Jeśli zobaczymy wizerunki chińskich smoków, to kiedy zabierzemy im małe nogi będą wyglądały jak węże.
Może więc dlatego w objawieniu węża, protoplastę pierwszego kłamstwa, pierwszego przeciwnika nazywa się smokiem"  - " I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem".

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
cartelzcali - batchworld - fantasyrpg - panikarolina - dupa

[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 574.85 kB (Maksimum: 631.24 kB) ]